Baberton Avenue, Edinburgh—

Client—

Private

Site—

Baberton Avenue, Juniper Green

Stage—

Planning

Project Details—

Baberton Avenue is a series of four contemporary family homes specifically designed to knit sensitively into the context on the existing sloping and elevated site at Baberton Avenue, Juniper Green. The site is located adjacent to Baberton Golf Course, Juniper Green Primary School and the new Merrilees Gate retirement home on the periphery of Juniper Green and Baberton. 

The individual houses have been designed ‘upside-down’ with the Living, Kitchen and Dining open-plan space placed on the top floor with a frameless glass to glass corner picture window framing the castle in the distance.

The houses are designed to have a roof terrace between the first floor living spaces creating a private external balcony space and reducing the overall massing. The houses take advantage of the sloping site by excavating the bottom storey into the site. The ‘underground storey’ contains the double garage and two double bedrooms. The integration of the excavated storey into the development gives the houses the appearance of only being 2 storeys above ground.

High quality materials are proposed, such as brick, aluminium cladding and frameless glazing and will be applied with elegant detailing. The brick will wrap around the two upper storeys of the dwellings and will continue internally into the master bedroom suite and the open terrace and kitchen at the first floor.

Internally the properties have been designed to maximise natural light whilst providing privacy to the occupiers. There is access to private areas from every level providing a real sense of connection to the external landscaping.

Architect’s insight—

The development of the house plan itself was undertaken to maximise the full potential of the site. By rejecting convention, locating principle living spaces on the top floor as opposed to the ground floor, we were able to exploit the stunning views across the city and create an open plan living, kitchen, dining area that will enjoy an incredible spatial and natural lighting quality unique to development.