Craigleith Road, Edinburgh—

Client—

Wemyss Properties

Site—

Craigleith Road, Edinburgh

Stage—

Planning

Project Details—

Located on Craigleith Road the high quality 3-storey residential development will greatly enhance the site and will integrate more harmoniously into the immediate surroundings.

The proposed terrace of the dwellings is orientated parallel to Craigleith Road to maintain the existing street pattern, with the houses set back from the carriageway flush with the adjacent Georgian terrace houses down the hill to the East. Each house of the terrace is formed around an ‘L-shaped’ brick wall in its plan, each one overlapping the next, wrapping and protecting the inhabitants and orientating them towards the glazed façade to the rear and out towards the terrace and garden.

The brick forms an elegant, slender and simple repeated façade motif for each house, reminiscent of a Georgian terrace. The front façade is split by vertical strips of full-height glazing distinctly separating the houses.

The second storey of each house contrasts with the main façade below and is stepped back to echo the sloping roofs of the neighbouring houses. This step back forms a south-facing balcony behind the brickwork parapet at balustrade height. The contrasting but complimentary material for the second storey is to be vertical metal cladding finished in a matte pearl beige/grey colour complimenting the brickwork. This cladding line above the brick is continued around the side elevation facing Craigleith Hill to the West and then forms the main material to the stepped rear façade. The other material to the more private rear façade facing the gardens is full-height glazing. The stepped plan to the rear allows for access through the glazed doors to balconies from both the first and second floor bedrooms.

Architect’s insight—

Working with Wemyss Properties to develop this site into residential use and continue their brand of modern and design led housing projects, the scheme will add vibrancy to the existing residential area and form a positive street frontage. A high-quality and progressive design approach and use of materials is critical to help create a sense of place and cohesion.