Suilven, Kinnesswood—

Client—

Private

Site—

Kinnesswood, Perth and Kinross.

Project Details—

The property, located in Kinnesswood is an important example of a village of traditional ‘fermtoun’ origin with its existing core of 18th and 19th century buildings of vernacular character, and association with several important historic characters and industries. The existing dwelling, with a harled finish and a tiled roof, is set within 1.5 acres of land at the foot of Bishop Hill. Its elevated position overlooks the village of Kinnesswood down to Loch Leven with views to St Serf’s Island and towards Kinross. The combination of the secluded position surrounded by mature trees and the exceptional views has provided LBA with a wonderful framework to build upon to create a spectacular family home.

The existing bungalow is in need of refurbishment and alterations to suit modern living. The architects at LBA have taken the challenge of the steep typography in their stride to create the proposed scheme that will not only function as a striking family home but will connect seamlessly into the surrounding landscape, both natural and built.

Due to the limited useable space, the scheme proposes building a new first floor level on the existing structure, keeping the original building’s footprint. This first floor will comprise of the open plan living area, leveraging the expansive panoramic views over the beautiful Loch Leven and natural light. The ground floor will house the bedroom and anciallary accommodation nestled into the shell of the original dwelling.

The proposed scheme splits the property into two ‘wings’; completing the contemporary approach and staying true to LBA’s design-led ethos, the ‘wings’ of the dwelling are connected via a fully glazed link. The link also forms the entrance to the property and is the main circulation core to the building. The massing and form of the building have been designed to minimise the property’s impact on it’s surroundings and the line of the roof pitch reflects the slope of the site and hillside. The proposed forms aim to provide a further variation to the local architecture. Historically the area has always included organically positioned, larger villas, varying in style and materiality. This dwelling aims to be reflective of it’s time, whilst blending into the rural setting.

A refined palette of high quality materials has been proposed which include; blackened vertical timber cladding and a concrete render with a harled finish. It is proposed that both the timber and the concrete render will wrap around the existing skin of the building and the new extension and will be detailed in a very elegant and minimal in manner. The intention is that the dwelling will be of a vernacular nature, making use of local materials where possible.

Architect’s insight—

The proposed renovation has been designed to maximise natural light and provide glimpses between spaces to create moments of interest and offer a variety of views throughout the dwelling.

We were delighted to have the opportunity to develop proposals for the full renovation and extension of an existing dwelling in a location such as this. The building sits on an elevated site at the foot of Bishop Hill with expansive views over Loch Leven and the Perthshire countryside, we were amazed that the existing house did very little to respond to its context.

In many cases when presented with the opportunity to extend a dwelling we are faced with the quandary of how you best respond to and connect with the existing building. We felt the correct approach was to absorb the existing building fabric into any new proposals and present the existing and extensions as an entirely new house. Approaching a building in this way can be challenging, but we are very pleased with the final proposals.