Well Court Hall, Edinburgh—

Client—

LPBZ ltd

Site—

Well Court Hall, Edinburgh

Stage—

Complete

Project Details—

Well Court Hall and adjacent housing development was commissioned by the owner of the Scotsman newspaper in 1883 and completed in 1886. Located in the leafy tranquil setting of the Dean Village this architecturally quirky building reflects the Arts and Crafts movement, with red sandstone and red pantile roof. Nestled amongst a series of small flats, the hall provided a community gathering space for the surrounding occupants; however was formerly office space for lighting designers, Speirs and Major.

We were approached by the client whose brief was to convert the commercial A Listed building into residential use. The property had previously received planning and listed building consent, however the project was re-designed to maximise its potential, and now includes an additional third en-suite bedroom within the roof space and the iconic clock tower has been converted into a luxury master en-suite with a vaulted ceiling height of 8 metres. The mezzanine level, once used as a boardroom, now houses the master bedroom, which is encased in a fully glazed box overlooking the main vaulted hall. 

Architect’s insight—

Nestled in the Dean Village and overlooking the Water of Leith, this is truly a magical building. Our design approach was to keep the alterations and new elements simple, with sharp clean contemporary lines and natural finishes. This is reflected in everything from the bespoke furniture to the high-end Scandinavian interior.